Chateau Musar je renomirani proizvođač vina sa sjedištem u Ghaziru u Libanonu, sjeverno od glavnog grada Beiruta, koji proizvodi niz vina iz vinograda u dolini Bekaa, a najpoznatiji je po svom istoimenom velikom vinu: Chateau Musar. Gaston Hochar je nakon putovanja kroz Bordeaux podigao vinarstvo, a danas su stari vinogradi zasađeni sortama Cabernet Sauvignon, Cinsaut, Carignan i autohtonim libanonskim sortama Obaideh i Merwah. Sedam godina u stvaranju, Chateau Musar Red je blend Cabernet Sauvignona, Carignana i Cinsaulta iz vinograda u blizini sela Aana i Kefraya u dolini Bekaa, na šljunkovitom tlu s vapnencom. Vinogradi se sade od 1930-ih nadalje, prinosi su niski od starih grmolikih loza (prosječna starost: 40 godina)
Godina berbe 2000. imala je prosječnu količinu oborina zimi s ponekim hladnim danima, nakon čega je uslijedilo ugodno vrijeme koje je omogućilo da se cvatnja dobro razvije u proljeće. No, dolaskom ljeta stvari su počele odstupati od normale; Srpanj je bio neuobičajeno vruć s nekoliko vrlo suhih dana kada su temperature prelazile 35°C, nakon čega je uslijedio kolovoz topliji od prosjeka. Berba je započela 6. rujna, tjedan dana ranije nego inače. Usjev je bio zdrav i dobre kvalitete, ali su prinosi bili manji za 15%. Grožđe je bilo slatko, ali taninsko s dobrom svježinom.
Sada, 20ak godina nakon berbe, 2000. zadržava svoje primarne voćne arome, počinje otkrivati klasični Musar identitet, uravnotežujući karakteristične slatke začine i note sušenog voća s razvijenijim elementima kože, katrana i duhana. Ove složene arome i okusi pojačani su svježinom koja će osigurati da vino nastavi graciozno stariti u godinama koje dolaze.