S.Pellegrino Young Chef Academy 2024 – 2025 usmjerit će svjetla pozornosti na najbolje kulinarske talente koji drže budućnost gastronomije u svojim rukama.
PRIJAVE SU OTVORENE!
S.Pellegrino 21. veljače je otvorio prijave za svoje Natjecanje za mlade chefove, već šesti puta po redu. Od 2015. godine S.Pellegrino Young Chef Academy njeguje i otkriva mlade kulinarske talente kroz mentorsku podršku i pružanje mogućnosti za ulazaku internacionalnu mrežu svjetskih chefova. Osnivač SPYCA natjecanja je Sanpellegrino S.p.A., grupacija koja se fokusira na proizvodnju i distirbuciju premium voda S.Pellegrino i Acqua Panna te bezalkoholnih osvježavajućih gaziranih pića Sanpellegrino.
Gastronomija ima velikog potencijala za transformaciju društva, oblikujući inkluzivnu i održiviju budućnost. Uz rad je potreban i talent, zbog čega je Sanpellegrino i pokrenuo S.Pellegrino Young Chef Academy kao natjecanje, ali i kao platformu za povezivanje, privlačenje i njegovanje sljedeće generacije kulinarskih talenata. Akademija otvara vrata kuharima iz više od 70 zemalja, osiguravajući da je svaki talent prepoznat i da nije ograničen zemljopisnim, etničkim ili spolnim obilježjem.
KOJE SU KORISTI ZA MLADE CHEFOVE?
Mladi chefovi koji se prijave na natjecanju te prođu dalje u regionalno i grand finale imaju mogućnost pristupiti ekskluzivnim (i besplatnim) webinarima i edukacijama te osobno napredovati kroz konstantno učenje. Kako je S.Pellegrino Young Chef Academy mjesto okupljanja i mladih i senior svjetskih renomiranih chefova sa zaista impresivnim životopisima, mladi chefovi imaju prilike za jedinstven networking i ostvarenje kontakata sa drugim chefovima iz cijelog svijeta, gdje će sigurno pronaći i inspiraciju za svoje novo jelo i proširiti svoje vidike.
Mediji igraju veliku ulogu u natjecanju, pogotovo u grand finalu gdje se na jednom mjestu nalazi bar 20 svjetskih chefova i pregršt ljubitelja i poznavatelja gastronomije. Jedan od glavnih medija na natjecanju je Fine Dining Lovers, portal pod Sanpellegrino grupom koji dijeli svaki detalj s natjecanja. Svaki mladi chef koji sudjeluje u natjecanju ima priliku promovirati svoj restoran, ali i samog sebe kao chefa te ostvariti ponude za stažiranje ili posao.
KOJI SU UVJETI ZA PRIJAVU? ŠTO SVE TREBA POSLATI ZA PRIJAVU?
Za svakog mladog chefa koji se želi prijaviti na natjecanje, postoje 3 osnovna pravila:
- Potencijalni sudionik mora biti punoljetan i mlađi od 30 godina (datum rođenja ne smije biti prije 20.02.1994.)
- Radno iskustvo – svaki chef koji se prijavi treba imati radno iskustvo barem godinu dana na puno radno vrijeme u jednom ili više restorana/cateringa kao commis, chef de cuisine, chef de partie ili sous chef
- Engleski jezik koristi se kao službeni jezik natjecanja i od chefova se traži da se znaju pismeno i usmeno izražavati na nj, ali prijave su moguće i na kineskom, španjolskom, francuskom, talijanskom i njemačkom jeziku
Svaki mladi chef koji se želi prijaviti na natjecanje može uređivati prijavu od trenutka registracije na portalu, pa sve do 19. lipnja, kada je zadnji rok za predaju prijavnog obrasca.
A što uopće sadrži prijavni obrazac?
FORMULAR – osobni podaci i kontakt, trenutno mjesto rada i trenutna pozicija obvezni su podaci, a svi mogu, ako žele, i priložiti digitalne reference i poveznice na društvene mreže ili web stranicu
DRUGI DOKUMENTI – preslika osobne iskaznice, slike, ispunjen CV obrazac (preuzima se s portala), ispunjen obrazac recepta i 3 slike „Signature Dish“ – jela s kojim se prijavljuju na natjecanje
SIGNATURE DISH – svaki chef se prijavljuje na natjecanje s jednim značajnim jelom koje vodi kroz cijelo natjecanje; u prvoj fazi šalje recept, a ukoliko prođe u regionalno, pa i u grand finale, kuha ga pred žirijem; odgovori na pitanja „Što biste htjeli izraziti kroz navedeno jelo?“ i „Koja je poruka, povijest ili identitet koje biste htjeli prenijeti jelom i prezentacijom jela?“ izrazito su važni jer su upravo oni ulaznica u natjecanje.
KAKO SE PRIJAVITI?
Prijave su moguće putem službene web stranice www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/the-competition/application-form od 21. veljače do 19. lipnja 2024. godine, i to slanjem recepta za jelo s potpisom koje izražava njihovu osobnu viziju, jedinstvene vještine i kreativnost. Kao i prethodnih godina, inicijalni odabir vršit će ALMA, međunarodna talijanska škola kulinarstva. Nakon definiranja užeg odabira mladih kuhara koji će sudjelovati u regionalnom finalu u drugoj polovici 2024. godine (na Malti), slijedi i Veliko finale u Milanu u kojem kuhari moraju impresionirali Veliki žiri, koji se sastoji od svjetskih renomiranih kuhara, demonstrirajući tehničke sposobnosti i istinsku kreativnost, uz prikazivanje snažnog osobnog uvjerenja.
ŠTO JOŠ TREBA ZNATI PRIJE PRIJAVE
Još nekoliko bitnih napomena prije prijave. Svakako je preporuka svim mladim chefovima da još jednom detaljno pročitaju upute prije prijave, ali donosimo još neke vrlo važne detalje:
- Kuhanje u finalu traje 5 sati – prilikom prijave jela na natjecanje, svaki chef mora detaljno vremenski razraditi svoju pripremu i kuhanje jela
- Popis namirnica prilikom pisanja recepta mora se odnositi na 10 jela – za novinare, žiri i prezentaciju
- Mentori – mladi chefovi samostalno biraju svog mentora za regionalno finale – mentorova uloga je vođenje mladog chefa kroz natjecanje, podrška i usmjeravanje
- Organizator nabavlja namirnice za svakog chefa, a za sve namirnice koje chef samostalno nabavlja, Organizator podmiruje troškove
Više informacija i detaljni pravilnik nalazi se na službenoj web stranici S.Pellegrino Young Chef Academy natjecanja www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/.
Prijavi se odmah i postani novi top mladi chef!