Minuty

Minuty

Izniman Rosé koji nosi sva obilježja Saint Tropeza: glamur i mediteranski stil. 

Château Minuty svoju priču započinje 1936. godine, kad je Gabriel Farnet kupio to imanje sa 17 hektara vinograda, udaljeno desetak kilometara od čuvenog ljetovališta Saint Tropez. Poslije Drugog svjetskog rata njegova kćerka Monique počinje graditi veliku vinariju, te obnavljati i proširivati vinograde. Monique Farnet udala se 1960. godine za Etiennea Mattona. Njih su dvoje vodili Minuty idućih trideset godina. U tome je razdoblju Minuty povećao kapacitete vinarije, kupio nove vinograde i dizajnirao specifičnu, visoku bocu s ispupčenjem, koja se danas naziva provansalskom bocom.  

Početkom devedesetih, Minuty su preuzeli njihovi sinovi Francois i Jean Ettiene, koji su potpuno obnovili vinograde inzistirajući na što većoj zastupljenosti grenachea, te su izgradili novu, modernu vinariju, a prije četiri godine vinariji je dodana druga dvorana za drvene bačve. Još u dvadesetim godinama odrekli su se uporabe pesticida i na taj način približili organskom uzgoju. Danas je Minuty vrhunski vinski brand za prave poznavatelje vina. Tijekom desetljeća postao je najprodavaniji rose francuske rivijere od Saint-Tropeza do Monaka. Ako ste se zadnjih 50 godina zatekli na plaži na jugu Francuske, gledali plavo more i zalazak sunca, sa čašom u ruci, sigurno ste pili Minuty.  

Perfektno zaokruženi projekt u svim svojim segmentima, od vinograda i vina do tržišnog pozicioniranja i brandinga, što je na izrazito kompetitivnom tržištu ružičastih vina, koje stalno raste, danas važnije nego ikad prije. Minuty je izniman Rosé koji nosi sva obilježja Saint Tropeza: glamur i mediteranski stil. Vinogradi Château Minuty-a smješteni su u regiji Côtes de Provence, na padinama sela Gassin i Ramatuelle, s pogledom na zaljev Saint Tropez. Vina imaju nježan karakter s daškom svježeg, mineralnog, morskog zraka. Proizašla su uglavnom iz sorti Grenache, “kralja rosea” i Tibourena, amblemske sorte poluotoka St. Tropeza, koji zadržava lokalni karakter vina.  

Bijela vina uglavnom su sorte iz Rolle, a crvena vina iz sorti Shiraz i Mourvèdre, sorte grožđa tipične za kopnena tla uz obalu.  Obiteljska tradicija, umijeće i izrazita kvaliteta osigurali su vinima Château Minuty ugled i prisutnost u svim najboljim restoranima Azurne obale. Tri glavne linije: M de MinutyPrestige i Rose et Or. Prije svega, Minuty definira kakav bi trebao biti luksuzni rose. Nisu zainteresirani za izradu više etiketa vina i ne idu izvan kuće Côtes de Provence. Sve veći i veći naglasak stavljaju na stvaranje istinski različitih i izvanrednih vina sa svojih imanja. To im je vizija budućnosti.