EDI SIMČIČ

Vinarski stil Edija Simčiča, jednom riječju se može opisati kao kontroverzan. Čak i bijela vina fermentiraju se i ostavljaju da stare u hrastovim bačvama, a to su odlike francuskog stila. Mnogi vrhunski kritičari smatraju ga najboljim vinogradarom u Sloveniji, a ističe se proizvodnjom biodinamičkih vina.

Vinari treće i četvrte generacije, on i njegov sin Aleks proizvode u fascinantnoj zoni, Goriška Brda, koja je do kraja Drugog svjetskog rata pripadala Italiji. (Danas, imanje se nalazi samo 450 metara od friulijske granice.) U stvari, kada je komunistička vlada prvi put preuzela vlast (1948.) i stvorena je Jugoslavija, morali su ogroman dio svog vinograda dati vladi, i njegovom vinogradarstvu je došao kraj. Unatoč tako zapanjujućim i  teškim životnim preprekama, Simčič se danas popeo na vrh vinarskog svijeta bez presedana. Kada kušate vina Edija Simčiča, u potpunom smislu doživljavate okus slobode.