Orange vina (prepoznata još i kao amber ili jantarna vina) nazivaju se vina bijelih sorata vinove loze koja se proizvode s produženim kontaktom s kožicama grožđa — na sličan način kao što se rade crvena vina. Iako naziv “orange” može zbuniti prosječnog konzumenta vina, naziv nije povezan s citrusima, već je riječ o specifičnoj metodi proizvodnje i boji vina.
U osnovi, postupak ide ovako: nakon berbe, grožđe (bijelih sorata) ne izgubi odmah kontakt između soka i kožica (i eventualno peteljki) nego se ostavi da macerira dulje vrijeme. Taj produženi kontakt daje vinu dodatne fenolne spojeve, tanine, strukturu i intenzivniju boju — amber, jantarne do bakrene nijanse. Znanstvena literatura potvrđuje da orange vina sadrže značajne količine polifenola, koje uz odgovarajuću kontrolu mogu pridonijeti aromatskoj slojevitosti i potencijalnoj otpornosti na oksidaciju.
Povijest i suvremeni trendovi
Praksa proizvodnje vina s kontaktom kožica stara je — arheološki nalazi sugeriraju da su drevne civilizacije koristile slične metode, osobito u Kavkazu (Gruzija) i u dijelovima Italije i Balkana. U modernom vinskom svijetu, orange vina doživljavaju renesansu zahvaljujući vinogradarima zainteresiranim za “prirodnija,” minimalno intervencijska vina.
U svijetu se ovaj trend intenzivnije razvija, pa se često navodi kako orange vina danas zauzimaju sve značajnije mjesto u vinskim kartama i među ljubiteljima alternative klasičnim bijelim i crvenim vinima.
U domaćim uvjetima također nalazimo zanimljive primjere i ozbiljne proizvođače. Primjerice:
Tomac Amfora Riesling veći dugi niz godina obitelj Tomac proizvodi niz dobrih i neobičnih vina, a posljednjih godina macerati obilježavaju njihovu proizvodnju. Riesling je fermentirao u gruzijskim amforama, gdje je vino prošlo maceraciju od šest mjeseci, a potom je i odležano u drvu. Amfora Riesling je vrlo kompleksan macerat koji sjajno može pratiti i mesna jela, a oduševit će sve ljubitelje kompleksnih orange vina.

Šember Qvevri Amfora limitirana je linija u vinariji obitelji Šember od 500 boca. Riesling macerira u amforama pod zemljom, u periodu od šest mjeseci. Arome podsjećaju na cvijet lipe, bazgu, mušmule, sušenu marelicu uz izraženu mineralnost .

Križ Grk dokaz je da se macerati ne proizvode samo na kontinentu. Vinarija Križ s Pelješca od autohtone sorte otoka Korčule stvorila je vrlo popularan macerat. Grk se macerira nešto malo manje od tjedan dana, a potom odlazi na odležavanje u periodu od godinu dana u bačvama od slavonskog hrasta. Vino odlikuju kompleksne arome citrusa i zrelog voća, uz dug završetak. Macerati će profitirati prozračivanjem i serviranjem na višim temperaturama.

Ti primjeri pokazuju da Hrvatska već ima ozbiljne iskorake u segmentu orange vina i da se radi o segmentu koji će rasti u prepoznatljivosti.
Okus, aroma i struktura
Orange vina često donose kompleksniji spektar aroma i okusa nego klasična bijela vina. Sadrži prepoznatljive note:
- voćne note suho kostuničavih plodova (suhe marelice, dunja)
- suhi agrumi i korica citrusa
- začinske, biljne i zemljane note
- orašasti tonovi, badem, orah
- ponekad note meda ili zrelog čaja
- taninska struktura (blaga do izražena) i punija tekstura
Struktura je često “u srednjem rasponu” — nije poput crvenih vina s jakim taninima, ali je znatno “jača” nego u tipičnim bijelim vinima. Neki primjeri isto pokazuju izbalansirane tanine i mineralnost.
Temperatura posluživanja obično je nešto viša nego kod klasičnih bijelih vina — često se preporučuje 12 do 16 °C, ovisno o stilu i izraženosti.
Uparivanje s hranom
Orange vina nude vrlo zanimljive mogućnosti kombinacija s hranom, jer njihova struktura omogućava da se “nose” uz jela koja su intenzivnija nego što bismo inače spojili s bijelim vinom. Neke preporuke:

- jela od gljiva, tartufa
- perad, janjeće meso
- divljač
- jela sa začinima
- jela od bijele ribe ili školjki — ako vino nije suviše oksidativno
- sirevi (mekani i polutvrdi)
- azijska ili mediteranska kuhinja s aromama začina
Izazovi i napomene
Orange vina nisu “poput bijelih vina” u pogledu standardnih aroma u sviježim bijelim vinima. Zbog izraženije boje i strukture, mnogi ih krivo procjenjuju. Važno je prilagoditi temperaturu posluživanja i dati im dovoljno vremena (dekantiranje može pomoći).
Također, jer je u igri više oksidativnih procesa (zbog kontakta sa kožicama i taninima), kontrola proizvodnje i čist rad su ključni da se izbjegnu “neželjene” note (prekomjerna oksidacija, “umorne” note).
Za ljubitelje, dotiču se i teme poput minimalne intervencije, prirodnih ili organskih vina, fermentacija na autohtonim kvascima i ograničena uporaba sumpora, što je često povezano s proizvodnjom orange vina. Orange vina predstavljaju intrigantan spoj tradicije i inovacije u svijetu vinogradarstva i enologije. Zahvaljujući metodi maceracije, nude bogatiji spektar aroma i struktura, te otvaraju vrata novim gastronomskim kombinacijama. U Hrvatskoj već možemo pronaći vrlo kvalitetne primjere, što pokazuje da i domaći teren ima potencijala u ovom području. Za one koji žele istražiti nešto drugačije, rijetko viđeno u vinskim kartama, orange vina nude izazov i užitak. Preporučujemo da se kuša polako, da se iskustvo dijeli s drugima i da se otkrivaju razlike među stilovima — možda vas baš jedno takvo vino zadrži za stalno.
Orange vina možete pronaći na našem webshopu, kao i u poslovnicama vinoteka Moments Split i vinoteka i kušaonica Moments Zagreb.


