Malvazija – autentično bijelo vino Mediterana


Malvazija je bez sumnje jedna od najvažnijih i najprepoznatljivijih sorti vina u Hrvatskoj, posebice u Istri, gdje se njeguje s posebnom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji. Iako se često povezuje s tipičnim ljetnim vinom zbog svoje svježine i voćnosti, Malvazija nudi širok spektar stilova, aroma i vinarskih filozofija. U nastavku ćemo predstaviti različite stilove Malvazija od klasičnih do eksperimentalnih, kao i kroz rijetke primjerke izvan Istre koji pripadaju široj porodici malvazija. Svaka od njih priča svoju priču, bilo kroz terroir, način vinifikacije ili obiteljsku tradiciju.

Bastian

Vina Bastian nastala su kao želja, ljubav i inspiracija supružnika Ivana i Petre Leko. Vođeni svojom inspiracijom, podigli su vinograd u Bujama.

Bastian Malvazija– berba se vrši polovicom rujna na položajima Cupiga i Kaštanjari. Nakon završetka fermentacije u inoxu, vino odležava šest mjeseci na finom talogu. Kompleksnost mirisa proizlazi iz ispreplitanja aroma bagremova cvijeta, vinogradarske breskve, grejpa i bosiljka. Cvjetno voćni profil, čistoća i prirodna kiselost daju vrhunsku dužinu okusa te pun i osvježavajući završetak. 

Bastian Marchiori Malvazija– samim početkom rujna počinje berba za Malvaziju Marchiori. Fermentacija započinje u inoxu, nakon čega se seli u drvene bačve od 500 l i betonsko jaje gdje se nastavlja proces dozrijevanja na finom talogu. Vino je limun žute boje i kompleksnih mirisa, dok se arome nastavljaju u citrusno-cvjetni profil: grejp, limun, cvjetni med, breskva i marelica.

Benvenuti

Tri generacije obitelj Benvenuti bave se vinogradarstvom u okruženju njihovog doma u Kaldiru. Braća Albert i Nikola Benvenuti preuzeli su važnu ulogu čuvanja tradicije te su nastavili proizvodnju vina. Od istaknutijih etiketa vinarije Benvenuti svakako je i malvazija.

Benvenuti Malvazija istarska 2024– temeljno je vino u proizvodnji. Berba se odvija na položajima: Kaldir, Šubijent i Brkač. Radi se o isključivo ručnom branju. Vino je nakon fermentacije dozrijevalo šest mjeseci na finom talogu. Vino je svijetlo zelene boje sa žućkastim odsjajem, miris je intenzivan i voćan. Arome koštunjavog voća s naglaskom na vinogradarske breskve, mediteranskog bilje s citrusnim završetkom. Odiše mineralnošću, srednjeg punog je tijela.

Coronica

Područje Korenika poznato je po istarskoj crvenici, a okolicu grli utjecaj mora i gusta šuma stoljetnih hrastova. Na području Korenika proizvode se voćna vina izbalansiranih okusa.

Coronica Malvazija – sama berba Malvazije usko je povezana klimatskim uvjetima i zahtjevima grožđa. Fermentacija se odvija pri kontroliranim uvjetima i temperaturi, a mlado vino ostaje na finom talogu onoliko dugo koliko je potrebno za postizanje visokih standarda kvalitete Coronica Malvazije.
Nevjerojatna trajnost ovih bijelih vina čini ih privlačnima i pitkima čak i mnogo godina nakon buteljiranja. Pravilnim odležavanjem razvijaju se mineralne i pikantne note uz zadržavanje karakteristične arome i neobične svježine vina.

Matošević

Vinarija je smještena pored mjesta Kunčići uz obiteljsku tradiciju i ponešto starih vinograda. Životni moto obitelji „Za nas je proizvodnja vina avantura u kojoj smo se usudili pravilima i zakonitostima dodati srce. I tako svake godine, već preko dvadeset i pet, ispočetka.“

Matošević Malvazija Alba– vino je svijetlo žute boje, intenzivno i voćno. Aromatski profil Malvazije: citrusi i marelica te cvjetovi akacije/ bagrema i kamilice. Izražena mineralnost ovog vina jedna je od ključnih odlika.

Meneghetti

Zaboravljena od svih, stancija Meneghetti dočekala je rane dvije tisućite potpuno napuštena, a zatim su je kupili Miroslav Plišo i njegova supruga te od Meneghetti imanja napravili luksuznu oazu.

Meneghetti Malvazija– slamnato je žute boje sa zelenim odsjajem. U mirisu dominiraju cvjetne note, a aromatski profil sastoji se od začinskog bilja, koštunjavog voća, ponajviše marelice, breskve i zelene jabuke. Vino je srednjeg tijela, dobro izbalansiranih alkohola i kiselina.

Malo drugačije Malvazije

U mediteranskom bazenu Malvazija poznato je oko pedesetak vrsta, u nastavku otkrivamo i nekoliko Malvazija koje pronalazimo izvan Istre.

Crvik

Obitelj Crvik u Konavlima živi još od 1500. godine kako je zabilježeno u dubrovačkom arhivu. Sva ta stoljeća bave se vinogradarstvom, dok se proizvodnjom vina bave zadnjih sto godina. Jedni su od nekolicine vinara koji su dubrovačku Malvasiju revitalizirali u Konavoskom polju.

Crvik Malvasija Tezoro– vino je zlatno-žute boje, ugodnih mirisa začinskog bilja, limuna, bijelog cvijeća. Dok arome u ustima prelaze u arome maslaca, kompota od marelica i vanilije.


Ante Sladić

Vinarija Ante Sladić iz Skradina, profilirala se u proizvodnji autohtonih sorti šibenskog kraja. Stoga se u proizvodnji našla i Maraština. Maraština je autohtona bijela sorta Primorske hrvatske, a u Dalmaciji je još pronalazimo i pod nazivom Rukatac.

Ante Sladić Maraština je macerirana 24 sata, oplemenjena finim talogom i starim bačvama slavonskog hrasta. Vino je kompleksno, ozbiljno, jakog tijela, izrazito sortno, mediteranskog karaktera, ali i dalje sa svježinom Krke i vapnenca. U starini je postojala tradicija čuvanja Maraštine preko 20 godina, te su je s razlogom nazivali “ka likarija”.

Tomaz

Obitelj Tomaz posebno je vezana za Malvaziju Neru koja je dugi niz godina bila dio njihovih vinograda, a s proizvodnjom Malvazije Nere prekinuli su 80-ih godina prošlog stoljeća. Klaudio Tomaz odlučio je vratiti u Malvaziju Neru u svoje vinograde, te je danas jedan od rijetkih proizvođača Malvazije Nere na tržištu.

Tomaz Malvazija Nera u vinogradu započinje specifičnu berbu gdje se 80 posto rodne grane reže i ostavlja na prosušivanje na trsu, kao rezultat postiže veću koncentraciju šećera i ekstrakta.

Raznolikost i bogatstvo Malvazije u Hrvatskoj, a posebno u Istri, odražavaju spoj tradicije, inovacije i ljubavi prema vinu. Od svježih, voćnih varijanti do odležanih, kompleksnih interpretacija, malvazija nudi iskustvo koje zadovoljava i najzahtjevnija nepca. Ova vina nisu samo piće, već izraz podneblja, obiteljskih priča i strasti vinara koji svake godine iznova traže savršen balans između prirode i znanja. Bilo da je riječ o klasičnoj istarskoj Malvaziji, rijetkoj Maraštini ili povratku gotovo zaboravljene Malvazije Nere, jasno je da Malvazija ima snažnu i svijetlu budućnost u hrvatskom vinarstvu.

Potražite omiljenu Malvaziju na našem web shopu i još puno više u Wine and Fine Shopu u Zagrebu i Splitu.

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu
    Right Menu Icon