International port day

NIEPOORT – Ports, wines & only good times!

Misija Niepoorta je zadržati svoju poziciju “igrača u niši”, nastavljajući proizvoditi prepoznatljiva porta i vina Douro, kombinirajući stoljetnu tradiciju s inovacijama. Ova kombinacija je u cijelom njihovom rastu uključila vina iz druge dvije regije koja su pridonijela obilježavanju trokuta Douro – Bairrada – Dão. Najnovije točke trokuta (također) “proizvode dobra” i zauzimaju mjesto koje je Niepoort smatrao važnim za oporavak, s obzirom na potencijal koji posjeduju, kombinirajući neporecivo nasljeđe vinarske prošlosti Portugala s mogućnostima inovacije.

Važnost koju pridodaju potrebi tumačenja tla, klime i sorti grožđa dovela ih je na put biodinamike, odnosa koji nastoji poštovati “raspoloženja” prirode, osluškujući prirodu kako bi pronašli ravnotežu između bioraznolikosti i najmanju moguću intruzivnu intervenciju. U Biodinamici posebnu pozornost pridaju međusobnom odnosu između svih ljudi uključenih u kontinuirani zahtjev za poštovanjem njihovih posebnosti i uvažavanjem onoga što imaju i donose najbolje obitelji Niepoort.

“Možemo li bolje?” Ovisi. Ovisi o tome hoće li Niepoort nastaviti ostvarivati ​​snove, ovisi o stvaranju odgovarajućih postupaka i održavanju volje za učenjem onoga što ih karakterizira. Ali iznad svega, odgovor leži u zadovoljstvu koje dobivamo od onoga što radimo.

NIEPOORT TAWNY PORT

Kako bi proizveo Port vino finog i uravnoteženog okusa, Niepoort Tawny odležava u hrastovim bačvama 3,5 godine. Svježina, lakoća i ravnoteža ključni su elementi ovog vina. Port koji se lako pije u svakoj prilici. Tawny ima sjajnu svijetlu boju i meke i slatke tanine. Tawny Port dobro se čuva nekoliko godina, iako se vino neće poboljšati s godinama. Ne sadrži sedimente i ne treba ga dekantirati. Niepoort tawny, prosječne starosti od tri i pol godine, potječe iz vinograda s niskim prinosom u regiji Cima corgo u dolini Douro. Grožđe se uglavnom gazi u Lagaresima, prije nego što odleži u malim starim hrastovim bačvama u Vila Nova de Gaia. Ciglanocrvena/smeđa boja, s nježnim aromama orašastih plodova i daškom suhog voća. Na nepcu je vrlo dobro izbalansiran s mladenačkim voćnim, slatkim karakterom, koji se dobro integrira s dugim završetkom. Svestrano vino, koje se odlično slaže s čokoladnim desertima, a može se poslužiti i lagano ohlađeno kao aperitiv ili uz paštete ili foie gras.

NIEPOORT RUBY PORT

U Niepoortu vjeruju da bi boja Porta trebala biti inspirirana “rubinskim kamenom”. Niepoort Ruby je svjež, mlad i voćan. Ekspresivan Porto s odličnim karakterom. Rubin se dobro čuva nekoliko godina, iako se vino s godinama neće poboljšati. Nije potrebno dekantirati jer vino ne sadrži talog. Vino dolazi iz starih vinograda s niskim prinosom u regiji Cima Corgo u dolini Douro. Grožđe se uglavnom gazi u Lagaresima, prije nego što odleži u velikim drvenim bačvama u Vila Nova de Gaia i puni se u boce prosječne starosti 3 godine. Tamnocrvene boje, sa svježom živom aromom tamnog voća koja se prati na nepcu uz mineralni karakter, mladenačko vino s dobrim ekstraktom i izvrsnom ravnotežom, nudi vrhunsku “pitkost”. Spremno za piće kao aperitiv, nakon jela, samostalno ili s mekim sirevima.

NIEPOORT DRY WHITE

Niepoort Dry White napravljen je u tradicionalnom stilu s dugom maceracijom kožice. Konačna kupaža uključuje različita vina odležana u hrastovim bačvama u prosjeku 3,5 godine. Zlatan, s aromom oraha i badema i svježim koncentriranim završetkom. Izvrstan kada se poslužuje ohlađen kao aperitiv ili uz tonik vodu, led i krišku limuna ili limunovu koricu.

NIEPOORT OLD TAWNY 10YO

Tawnies s oznakom starosti kao što je “10 godina” miješaju se od različitih vina, s prosjekom od 10 godina. Dugotrajno odležavanje u malim drvenim bačvicama daje karakterističnu Tawny boju. Glavna obilježja odležanog Tawnya su kompleksnost aroma, svježina i profinjeni postojani “buket”. Nakon večere, ovaj Tawny dobro se slaže s desertima na bazi sira i čokolade. Može se piti i kao aperitiv, poslužen na sobnoj temperaturi ili malo ohlađen.

NIEPOORT OLD TAWNY 20YO

Tawny s oznakom starosti kao što je “20 godina” miješaju se od različitih vina u prosjeku starih 20 godina. Dugo odležavanje u malim drvenim bačvicama daje karakterističnu Tawny boju. Glavne značajke odležanog Tawnyja su kompleksnost aroma, svježina te postojan miris i profinjenost. Nakon večere, stari Tawny dobro se slaže sa sirevima i posebno desertima na bazi čokolade. Može se piti i kao aperitiv, poslužen na sobnoj temperaturi ili lagano ohlađen. Cigla crveno/smeđi izgled prošaran granatnim nijansama s dobrom dubinom boje. Nevjerojatne arome kandiranog voća i suhih marelica koje dolaze do izražaja na nepcu zajedno s mekanim, dobro integriranim, orašastim alkoholnim karakterom u završetku okusa.

NIEPOORT COLHEITA 2009

Colheita Porta su Tawny porta koja dolaze iz jedne godine berbe i odležavaju u starim bačvama od 550 L najmanje 7 godina prije punjenja u boce. Ciglastocrvena boja srednje dubine sa svijetlonarančastim rubovima. Na nosu se otvara lagano zadimljena/vanilija aroma iz vrlo starih bačvi, zatim marmelade, grožđice i suhe marelice. U okusu je srednjeg tijela, s blagim, dugim završetkom. Uparite Colheita Porto sa suhim ili kandiranim voćem, tartom od badema ili desertima na bazi jaja, kave ili vanilije. Naravno, poslužite ga ohlađenog kao aperitiv.

NIEPOORT LBV 2018

LBV odležava 4 do 6 godina u velikim drvenim bačvama. Metode proizvodnje vina i odležavanja odabrane su kako bi odgovarale izboru vina koja čine LBV: crna porta punog tijela koja proizlaze iz jedne berbe. LBV ili kasna buteljirana berba je kategorija porta koja je postala popularna u 60-ima, popunjavajući prazninu između Ruby i Vintage porta. Produljeno razdoblje odležavanja LBV-a omogućuje mu da pokaže zaobljeniji i zreliji karakter – stoga se u ovom vinu može uživati ​​mlado, ubrzo nakon punjenja u boce. Ljubičasti odsjaji pojavljuju se u intenzivnoj rubin crvenoj nijansi ovog vina. Nos otkriva arome šumskog voća, začina i smokava. U okusu ćete pronaći Niepoortovu suštinsku strukturu i eleganciju. Odiše slatkim notama, ali završava suho, s iznenađujuće upornom kiselošću. Ova kasna berba u bocama jedno je od rijetkih vina u svojoj kategoriji koje se puni s pravim čepom umjesto poklopcem na vrhu. U Niepoortu to znači da se u ovom portu može uživati ​​već u njegovoj mladosti ili ostaviti da sazrijeva u boci mnogo godina.

NIEPOORT VINTAGE 2015 PORT

Sve komponente za Vintage Port 2015. utabane su u kružnim granitnim lagaresima u Vale de Mendiz, vinariji Port. Vino je vinificirano sa peteljkama. Ubrzo nakon berbe, vina su prespajana, odležala u tonéisima, drvenim bačvama, u Douru preko zime, a zatim premještena u Vila Nova de Gaia, u travnju 2016. Konačna mješavina zatim je dalje sazrijevala u tonéisima u kolibama u Vila Novi de Gaia, prije punjenja u boce.

U sjajnoj godini kao što je 2015., veliki izazov bio je odabir konačne kupaže od više od 60 000 litara vrlo kvalitetnih vina, sva od kojih su vrijedna velikog statusa Vintage Porta. Više od godinu dana Dirk Niepoort, Nicholas Delaforce i Rodrigo Nogueira pomno su ispitivali vina i pomno birali najbolje bačve. U travnju 2017. postignuto je gotovo savršenstvo kada je finalizirana mješavina od 20 000 litara. Pred nama je sjajna berba koja pokazuje prekrasnu koncentraciju, žestinu i kompleksnost, ali s obiljem finoće i izvanredne svježine. U usporedbi s berbom 2011., unatoč tome što su tanini također vrlo robusni, 2015. nam daje svilenkasto vino, sjajne strukture i nevjerojatne ravnoteže zahvaljujući napetoj kiselosti i nižoj razini slatkoće, što rezultira svježijim vinom.

Vjerojatno najbolji vintage Port ovoga stoljeća!

NIEPOORT VINTAGE 1987 PORT

Vintage Port puni se u boce unutar dvije godine od datuma berbe i 100% je vino iz te berbe. Čarolija Vintage Porta je drugačija u svakoj fazi: kao mlado vino ono bilježi mladenački voćni karakter, zatim nakon 20 ili više godina otkrivaju se učinci spore integracije elemenata starenja u boci i konačno nakon mnogo desetljeća spirit dominira vinom. Vintage Port je nevjerojatan u sve tri faze. Sazrijevanje u boci reduktivnije je nego odležavanje u bačvi, a vino koje nastaje ima voćnost i snagu koja se razvija u tradicionalnoj boci crnog porta. Vino se mora ozračiti. Poslužite ga na kraju obroka sa sirom, posebno plavim sirom uz koji se jako dobro slaže. Tamne i mladenačke boje za svoje godine, sada pokazuje prekrasnu aromu starosti, prošaranu blagim karakterom mente. Na okusu, Vintage 1987 je vrlo fin, pokazuje dobro bogatstvo i dug završetak.

NIEPOORT TRUDY

Nat Cool Trudy Port je prirodno “cool i funky”. Predstavlja inovativni koncept koji je pokrenuo Niepoort 2020. godine, u kojem su se razni proizvođači udružili kako bi stvorili lagana i pitka vina. U slučaju Trudyja nastojali su sastaviti svježi Porto u Ruby stilu, miješajući vina iz različitih berbi što je rezultiralo prosječnom starošću od 3 godine. Vinifikacija je bila na starinski način. Grožđe je gaženo i fermentirano u Lagaresu, nakon čega je uslijedilo odležavanje u hladnim podrumima u Vila Nova de Gaia u velikim starim drvenim bačvama. Srednje duboka rubinska boja s aromom višnje i tamne šljive s vrhunskom čistoćom voća i svježinom. U okusu prevladavaju voćnost i svježina vođeni zavodljivom okosnicom elokventnih tanina.

NIEPOORT – sinonim za vrhunska port vina! ➡️ Pronađite ove etikete u Moments Wine & Fine Shopu ili na našem webshopu!

Blog

Odlična hrvatska bijela vina za kraj ljeta

Hrvatska kao zemlja s bogatom i raznolikom tradicijom proizvodnje vina zaista se može ponositi selekcijom vina i razvojem vinarstva. Bijele sorte koje se uzgajaju na

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu
    Right Menu Icon