Nakon 1918. nekolicina hrabrih vinogradara vizionara, uključujući Frédérica Emilea Hugela, poduzela je korake za spas vinograda u Alzasu.
Ovaj istinski pionir cijeli je život posvetio promociji visokokvalitetnih vina od plemenitih sorti grožđa. Njegov je sin Jean nastavio ovaj poduhvat. Svojom ustrajnošću i marljivim radom dokazao je da vina Alzasa zaslužuju mjesto među najfinijim vinima na svijetu. Njegova tri sina, Georges, Jean i André, strogo su slijedili isti cilj i dobili su službeno priznanje za vina Alzasa kasne berbe “Vendange Tardive” i “Sélection de Grains Nobles” tj. izborne berbe prosušenih bobica.
Vinova loza se uzgaja u Alzasu više od 2000 godina i donijela je veliki prosperitet regiji. Alzas, druga najsuša vinska regija u Francuskoj, ima jedinstvenu klimu koja omogućuje da grožđe polagano sazrijeva, dajući suha, aromatična vina s velikom finoćom i neusporedivim intenzitetom: savršenim spojem za većinu zapadnjačke i azijske kuhinje.
Obitelj Hugel bila je pionir vina iz Alsace kasne berbe (Vendange Tardive) i Sélection de Grains Nobles (Izborna berba prosušenih bobica) te je izradila nacrt zakona koji regulira njihovu proizvodnju. Iz poštovanja prema ovim posebnim vinima i odlučnosti da jamči kvalitetu i autentičnost, zakon je najstroži na snazi u bilo kojoj od francuskih AOC vinskih regija.
Hugel Riesling Vendange Tardive vino je od prezrelog grožđa gdje se grožđe bere nakon klasične berbe i to samo u najboljim godinama i s odabranih najstarijih parcela u srcu Schoenenbourg Grand Cru-a. Ovaj fantastični povijesni terroir stoljećima je gotovo isključivo posvećen rizlingu. Djelovanje plemenite truleži (botrytis cinerea) daje im gotovo neograničenu sposobnost starenja. Ona su dio elite najvećih vina u Francuskoj.